Stäng sidan

Mölnbo Bio: Smärta och ära

Arena/Plats: Mölnbo Folkets hus
Kategori: Evenemang, Film & Litteratur, Bio, [...]
Datum: Söndag 29 sep 2019 - onsdag 2 okt 2019

Från 90 sek

Pedro Almodóvar är tillbaka med ett mästerverk, präglat av den kombination av humor och allvar som gör honom till en av de stora filmskaparna. I sin unika glödande färgskala berättar han historien om regissören Salvador Mallo, gestaltad av Antonio Banderas som fick skådespelarpris i Cannes för sin prestation i filmen. Smärta och ära är en visuell och känslomässig fest för Almodóvars många fans – Smärta och ära är filmen han alltid velat göra.

Cannes-veteranen Almodóvar är tillbaka i tävlan, den här gången med en självbiografisk historia. Antonio Banderas spelar en åldrad regissör som tappat sin mojo. Plågad av smärtor, som dämpas med heroin och piller, minns han tillbaka på sitt liv och några av de personer som påverkat honom och hans konst.

Pedro Almodóvar har tjugo långfilmer bakom sig, och ”Smärta och ära” är hans sjätte att tävla om Guldpalmen i Cannes. Regissören själv kallar denna för tredje delen i en trilogi av mer eller mindre självbiografiska filmer, som började med ”Begärets lag” (1987) och fortsatte med ”Dålig uppfostran” (2004). I centrum står Salvador Mallo, en hyllad spansk filmregissör som länge gått utan inspiration. Istället är det konstant migrän och otäcka kvävningsanfall som tagit grepp över hans liv. En av Salvadors gamla filmer har just restaurerats och ska visas på bio på nytt, varpå han får erbjudandet om att presentera visningen ihop med sin gamle skådespelare Alberto Crespo. De två har inte pratat med varandra på trettio år, men Salvador är redo att begrava stridsyxan. Albertos prestation i filmen var trots allt, vid en omtitt, inte så katastrofal som han mindes den. På samma sätt får Salvador chansen att omvärdera flera gamla relationer och händelser ur sitt liv. En stor del av historien utspelas i hans barndom. Den lilla familjen är så fattig att hans mamma försöker göra en grotta hemtrevlig. Lille Salvador försvinner in i böckernas och filmernas värld, och blir starkt påverkad av ett möte med en ung hantverkare. Banderas spelar Salvador i vuxen ålder, och det räcker bara att kasta en blick på den yviga, grå frisyren så vet man. Det är såklart en version av Pedro Almodóvar själv, och skådespelaren uppmuntrades att efterlikna filmskaparen som han arbetat med i många år. Till och med lägenheten är exakt återskapad efter Almodóvars egna. Men historierna som berättas, de ska tydligen vara löst inspirerade av verkliga händelser - ibland rakt av påhittade, ”det är vad som hade kunnat ha hänt mig” säger regissören själv.

Det är kanske inte en exakt självbiografi, men ändå en av Pedro Almodóvars mest personliga filmer. Men där till exempel Alfonso Cuarón lyckades omvandla sin uppväxt till mästerliga ”Roma”, känns ”Smärta och ära” dessvärre märkligt oinspirerad. Det är förstås två väldigt olika filmer, men det finns ett släktskap i hur barndomens till synes obetydliga ögonblick kan påverka en stor konstnär senare i livet. Det är som att Almodóvar inte gjort den här filmen för någon annan än sig själv. Kanske som självterapi, eller bekännelser på äldre dar? Hans mest trogna fans uppskattar att se nya sidor av en regissör som sällan upprepar sig, och som alltid håller hög klass på sina filmer - och skådespelarna sen! Antonio Banderas och Penélope Cruz, det är alltid stor njutning att höra dem leverera Almodóvars kvicka och eftertänksamma repliker på spanska. Här finns också Julieta Serrano som medverkat i flera av hans tidiga filmer. Alla presterar på topp. Som förväntat.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
29 Sep
Söndag 29 sep 2019 19:00 - 20:53 Mölnbo Folkets hus
2 Okt
Onsdag 2 okt 2019 19:00 - 20:53 Mölnbo Folkets hus

Snabbfakta

Prisinformation
Vi tar kort (tillåten från 11 år)
Åldersgräns
Åldersgräns 11

Kontaktinformation

E-post
pelle.nygren@sodertalje.se
Kontaktperson
Pelle Nygren
Webbsida
http://www.facebook.com/folketshusmolnbo

Länkar

I närheten av


Kundservice


För arrangörer

Stäng sidan