Stäng sidan

Mölnbo Bio: En komikers uppväxt

Arena/Plats: Mölnbo Folkets hus
Kategori: Evenemang, Film & Litteratur, Bio, [...]
Datum: Söndag 13 okt 2019 - onsdag 16 okt 2019

Från 90 sek

Jonas Gardells populära berättelse om tolvårige Juha Lindström, klassens clown i förorten Sävbyholm. Att vara rolig är det enda sättet att bli bekräftad på. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt stripiga hår och som Juha skäms för.

Jonas Gardells roman EN KOMIKERS UPPVÄXT är en av vår tids mest gripande uppväxtskildringar och har lästs och älskats av flera generationer svenskar. Nu blir Gardells moderna klassiker för första gången långfilm och för regi står en av Sveriges mest intressanta nya filmregissörer, prisade Rojda Sekersöz. Huvudrollen som Juha delas av Johan Rheborg och 14-årige Loke Hellberg. Filmen är uttagen till filmfestivalen i Toronto och fick svensk biopremiär 11 oktober.

Jonas Gardell är en av vår tids mest älskade och hyllade författare, dramatiker och artister. Han har under drygt tre decennier gett oss otaliga stora berättelser, utöver En komikers uppväxt kan exempelvis nämnas Torka aldrig tårar utan handskar, Livet är en schlager, De dagar som blommorna blommar och Pensionat Oskar, för vilken han tilldelades en Guldbagge för bästa manus. Gardell har själv omvandlat sin roman till det filmmanus som ligger till grund för filmatiseringen av dramat om ung vänskap, oförglömliga svek och en förkrossande längtan efter att få vara med. En film där Jonas Gardells två stora signum – humor och svärta – ständigt är närvarande, sida vid sida.

Filmregissören Rojda Sekersöz utsågs så sent som i januari 2018 till bästa nykomling på Guldbaggegalan för sin hyllade debutfilm Dröm vidare. Nu har hon tagit sig an det stora filmdramat EN KOMIKERS UPPVÄXT.

Johan Rheborg har rönt flera framgångar med komedifilmer som Solsidan, Morran & Tobias och Kenny Begins och 2005 Guldbaggenominerades han för bästa manliga huvudroll i Killinggängets succé Fyra nyanser av brunt. De mer dramatiska rollerna har han fram till nu framförallt spelat på teaterscenen, i exempelvis Nattpromenad, Mellanrum och Bash på Stadsteatern.

Huvudrollen som den unge Juha spelas av 14-årige Loke Hellberg. Han började sin skådespelarkarriär som nioåring och har medverkat bland annat i Partaj på Kanal 5, Syrror på TV4 och i biofilmen Morran & Tobias på. Sin första huvudroll gjorde han i kortfilmen Freak och den senaste i långfilmen Krig.

Juhas barndomskompisar Jenny och Thomas spelas av 14-åriga Elisabet Xie och tolvåriga Teo Dellback. Elisabet går på Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm och har bland annat sjungit med Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset i Stockholm, medverkat i en rad uppsättningar i Kulturskolans regi och i somras sjöng hon i en kinesisk sångtävling i Peking. Teo har gått på filmkollo och medverkat i flera produktioner de senaste åren, bland annat i Sommaren med släkten på Kanal 5 och långfilmen Lyckligare kan ingen.

Övriga roller spelas av bland andra Klara Zimmergren, Maria Sid, Fredrik Hallgren, Jakob Eklund och Ulla Skoog.

Filmsynopsis
Tolvårige Juha Lindström är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på och han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt stripiga hår och som Juha skäms för, den mobbade hackkycklingen Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan.

Juha gör allt i sin makt för att bli en del av gruppen, sviker till och med de enda som varit lojala med honom i alla lägen Jenny och Thomas, men bjuds bara in när de andra vill.

Den vuxne Juha är en hyllad nationellt känd komiker. Hans föreställning En komikers uppväxt spelas för utsålda hus i Stockholm. Kväll efter kväll gör han sig redo för att bjuda publiken på de hemska och dråpliga historierna från hans egen uppväxt. En kväll blir han kontaktad av en av killarna från sin mellanstadieklass vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna.

I rollerna
Huvudrollen som vuxne Juha: Johan Rheborg
Huvudrollen som unga Juha: Loke Hellberg
Jenny: Elisabet Xie
Thomas: Teo Dellback
Juhas mamma: Maria Sid
Juhas pappa: Fredrik Hallgren
Fröken: Klara Zimmergren
Gympafröken: Ulla Skoog
Stefan som vuxen: Jakob Eklund

Produktionsuppgifter
Regi: Rojda Sekersöz
Manus: Jonas Gardell
Exekutiv producent: Martin Persson
Fotograf: Erik Molberg Hansen
Scenograf: Teresa Beale
Kostym: Kicki Ilander
Mask: AnnaCarin Lock

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
13 Okt
Söndag 13 okt 2019 19:00 - 20:31 Mölnbo Folkets hus
16 Okt
Onsdag 16 okt 2019 19:00 - 20:31 Mölnbo Folkets hus

Snabbfakta

Prisinformation
Vi tar kort (Åldergräns ej angivet)
Åldersgräns
Åldersgräns 11

Kontaktinformation

E-post
pelle.nygren@sodertalje.se
Kontaktperson
Pelle Nygren
Webbsida
http://www.facebook.com/folketshusmolnbo

Länkar

I närheten av


Kundservice


För arrangörer

Stäng sidan