Stäng sidan

Mölnbo Bio: Sara med allt sitt väsen

Område: Vårdinge & Mölnbo
Arena/Plats: Mölnbo Folkets hus
Kategori: Bio, Film & Litteratur, Föreläsning & Seminarium, [...]
Datum: Onsdag 20 nov 2019

Från 90 kr

Sara Lidman var gudmor till Helena-Hildur W, som inleder visningen. Då (1956) var Sara en ung författare, som skrev fram tillhörighet i klass och språk på ett nytt sätt, och gjorde Västerbotten till en plats i litteraturen. Men vem var Sara Lidman, bakom de politiska sanningarna och recensenternas lovord? Vi är många som minns henne, som läst henne och lyssnat på henne. Hon satte ord på vår vrede över kriget i Vietnam. Hon gjorde gruvarbetarnas villkor tydliga. Hon tog upp kampen med skogsbolagen mot gifter i skogen och kalhyggen. Romansviten om Jernbanan som drogs genom landet är både hennes egen historia och hela Norrlands. Västerbotten och Vietnam. Skogen och Kärleken. En film om flickan från Västerbotten som blev författare.

När Sara är 6 år måste hon välja mellan sin bästa vän granen i skogen och bokstäverna i skolan. Hon blir författare med ett alldeles eget språk som inte liknar någon annans. Hon får ett helt Sverige att vakna och se USA:s orättfärdiga krig i Vietnam. Hon gör gruvarbetarnas villkor synliga och får skulden för den stora gruvstrejken. Hon gräver i sin egen familjs historia och skriver en romanserie som blottlägger kolonialismen och rovdriften på skogen i hela Norrland. Och hon försvarar alltid träden mot gifter och kalhyggen. Och hela livet längtar hon efter kärleken. Sara Adela Lidman från Missenträsk, vem var hon, hur levde hon, hur tänkte hon? Att det inte gjorts någon film om Sara Lidman är konstigt, anser Gunilla Bresky som därför gjorde den själv. Men det har inte varit lätt.

På Adaks filmfestival var det fokus på Sara Lidman, vilket kan verka märkligt eftersom Sara Lidman inte filmats speciellt mycket. Faktiskt nästan inte alls. Vem är intresserad av en gammal kvinna från Norrland. Gunilla Bresky som håller på att göra färdig sin dokumentär Sara – med allt sitt väsen har ett svar på varför: – Det är väl samma sak som jag råkat ut för, vem är intresserad av en gammal kvinna från Norrland. Gunilla Breskys kommentar kommer sig av att hon haft svårt att få finansiering. Från Svenska Filminstitutet fick hon nej, och hon påstår dessutom att de ansvariga filmkonsulenterna inte visste vem Sara Lidman var. Sedan blev det nej från Film i Västerbotten som ansåg att det var för få västerbottningar i produktionen, och norrbottniska Filmpool Nord ville bara ge ett mindre bidrag eftersom det handlade om en Västerbottensförfattare. Gunilla Bresky är uppenbart frustrerad. – Den som räddat mig är producenten Stina Gardell som blivit ursinnig när hon sett hur jag har behandlats, säger Gunilla Bresky.

Sara Lidman var en debattglad författare. Gunilla Bresky besökte Sagabiografen i Adak för att prata om sin film som ännu inte är färdig. Den ska visas den 6 november i Umeå medan Norrlandsoperans symfoniorkester spelar, och sedan bli det biopremiär två dagar senare. Hon är mycket glad för Norrlandsoperans insats. – De har återupprättat min dåliga självkänsla, den som jag inte ska ha. Det sista är en referens till att Sara Lidman brukade säga åt henne att inte känna av någon dålig självkänsla, vill man åstadkomma något så ser man till att göra det. De två var nämligen vänner och när Sara var i Luleå bodde hon ofta hos Gunilla Bresky. Många dokumentärer om kända personer innehåller sin beskärda del av intervjuer med andra personer, men det ville Gunilla Bresky undvika. Ingången till filmen fick hon via Sara Lidmans dagböcker som Annelie Bränström Öhman gett ut under titeln Stilens munterhet. – Intervjuar man andra blir det lätt en distans, man upplever Sara genom andra. Men det är något annat att möta hennes egna ord, hon är väldigt personlig i dagboken. Upptäckte du några nya sidor hos Sara Lidman? – Det tycker jag inte, jag kände henne så väl. Men hur orkade hon att skriva sina böcker och alla dessa debattinlägg? När Gunilla Bresky besökte Missenträsk hittade hon personen som skulle kunna gestalta Sara Lidman. Malin Ackermann var nämligen på besök i Sara Lidmans hem och när hon fick höra att hon hade lite för långt hår svarade hon direkt att hon klipper sig. Vi behöver fler Sara-varelser Malin Ackermannn ser Sara Lidmans debattglädje som en förebild.

– Vi behöver fler Sara-varelser, det finns många människor som vill uttrycka sig men som inte gör det, säger Malin Ackermann. Men hur välkänd är Sara Lidman? För många är hon självklar men så är det inte riktigt, menar Gunilla Bresky. – I vissa kretsar är hon känd, framför allt äldre människor och naturligtvis de som känner till litteratur och politik. Men jag tror att även i Umeå kan du gå ut och fråga folk på stan och många vet inte vem hon är. Jag har testat frågan under arbetets gång och är du 40–45 år vet du vem Sara är, men bland yngre är det många som inte känner till henne, menar Gunilla Bresky. Det är som en kärlekshistoria Gunilla Bresky vill med filmen inspirera människor att våga och göra saker. En annan person som har en liknande ambition är skådespelaren Ellenor Lindgren. Hon har tidigare gjort succé med pjäsen Lifsens rot och har en ny föreställning på gång, och i Lev! använder hon sig av Sara Lidmans tal som blandas med musik i en tät mix. Hon hoppas att nå en yngre publik, och även hon har svårt att förstå varför Sara Lidman inte förekommer mer på film och tv. – Det skulle gå att göra en hel tv-serie om henne, säger Ellenor Lindgren. Trots alla svårigheter var det heller inte aktuellt för Gunilla Bresky att ge upp. – Det är som en kärlekshistoria, du kan inte ge upp bara för att någon försöker hindra det, säger Gunilla.

SARA LIDMAN
Sara – med allt sitt väsen har premiär den 6 november då Norrlands Symfoniorkester spelar till filmen. Nationell biopremiär blir det den 8 november. Filmen är gjord av Gunilla Bresky, musiken är komponerad av Johan Ramström och i filmen gestaltar Malin Ackermann författaren. Sara Lidman föddes 1923 i Missenträsk, dog 2004 och debuterade med romanen Tjärdalen 1953. Känd är också romansviten Jernbanan som består av sju delar.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
20 Nov
Onsdag 20 nov 2019 19:00 - 20:15 Mölnbo Folkets hus

Snabbfakta

Prisinformation
Vi tar kort.

Kontaktinformation

Kontaktperson
Pelle Nygren

Länkar

I närheten av


Kundservice


För arrangörer

Build: 2019-11-13 14:01:08, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-6941.cbischannel-17322 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails
Stäng sidan