Stäng sidan

Mölnbo Bio: Kortfilmsdagen

Arena/Plats: Mölnbo Folkets hus
Kategori: Evenemang, Barn, Estrad Bio, [...]
Datum: Fredag 21 dec 2018

Den 21 december är årets kortaste dag. Det är också dagen då vi frossar i kortfilm. Vi bjuder barnen på en fruktpåse och vuxna på fika, glögg och alla får pepparkakor. Kortfilmsdagen sponsras av Kultur & Fritid - Södertälje kommun, Filminstitutet - Kortfilmsdagen.org och ABF i Södertälje Nykvarn. Filmerna distribueras av Folkets Bio.

OBS PROGRAM OCH TIDER KAN ÄNDRAS

BLOCK 1. 13:00 -13:30 TRE KNATTEFILM-KLASSIKER
Tre nyrenoverade klassiska kortfilmer som åter är tillgängliga på Bio.Längd 30 min.

1) UR EN KOS DAGBOK - Regi: Birgitta Jansson med manus av Beppe Wolgers. 1985/15 min.
I kossans värld är alla dagar lika. hon sover, blir mjölkad, idisslar, sover, tittar på Majros, idisslar. Men de dagar det händer allra mest är när tankarna flyger iväg, långt, långt bort.

2) KATTRESAN - Regi: Lars Emanuelson och Jan Gissberg. 1982/8 min.
Lillan rider på kattens rygg och upplever många äventyr.3) SAGAN OM PANNKAKAN - Regi: Anna Höglund. 1982/8 min.
Om den självbelåtna pannkakan som smiter från gumman, hennes sju hungriga ungar och alla de andra13:30 - 18:50 PAUS - frukt och saft till barnen, fika/glögg till mamma o pappa, peparkakkor till alla.


BLOCK 2. 13:50 - 14:20 TRE KNATTEFILM-PREMIÄRER
Tre alldeles nya knattefilmer:Längd 30 min. ”Ypperlig barnfilmstrio håller toppkvalitet” skriver Jan Lumholdt i SvD.

1) FISKETUR - Regi: Uzi Geffenblad Sverige 2018/9,5 min.

Betty är en ensam, hungrig katt som är ute och fiskar mitt i natten. Det enda som nappar är skräp. Men hon hittar på en lösning, även om hennes tålamod sätts på prov.Fisketur är baserad på Lotta Geffenblads bilderbok ”Betty mitt i natten”.

2) BADVÄDER - Regi: Charlotta Lennartsdotter Sverige 2018/10 min.
En flicka tillbringar en vacker sommardag med sin morfar. På sin väg ner till badet möter de sommarens alla djur som också njuter av solen. Foto: Malin Nicander Idéutveckling: Marianne Strand.

3) ODD ÄR ETT ÄGG - Kristin Ulseth Norge 2017 (svensk premiär), 2018/12 min.

Odd har ett visst funktionshinder, hans huvud är ett ägg. Han kan bara drömma om att spela fotboll, klättra i träd eller överhuvudtaget leka med andra barn. Tills han blir huvudstupa kär i det mycket levnadsglada och orädda biet Gun. Men henne har han så roligt att han helt glömmer bort sitt ömtåliga huvud

BLOCK 3. 14:40 - 16:35 - NIKIS MAGISKA VÄRLD
Niki Lindroth von Bahr är en av Sveriges mest intressanta filmskapare. Med sina filmer skapar hon unika universum och gör filmer där det vardagliga och det absurda ofta går hand i hand. Vi presenterar tre av hennes egna filmer samt Las Palmas där hon arbetade med filmens kostym. Längd 51 min.

1) SIMHALL - Regi: Niki Lindroth von Bahr. 2014/14 min.
Sex personer möts i en simhall. Hästen, simhallens föreståndare är en plikttrogen och slitsam vän av ordning. Lokalerna har under åren kommit att bli hela hennes tillvaro. Två vargar kommer till simhallen för att bada. Deras relation är svår att definiera men den ena vargen utövar en ständig maktuppvisning över den andra. Tre möss besöker även simhallen, men de har helt andra planer som när de inte löper på som planerat utlöser en katastrof.

2) MIN BÖRDA - Regi: Niki Lindroth von Bahr. 2017/13 min.
Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till auto-tune musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen.

3) TORD OCH TORD - Regi: Niki Lindroth von Bahr 2010/11 min.
En dag när Tord kommer hem ser hans lägenhet annorlunda ut. Den tillhör hans nya granne, som också heter Tord. Tord och Tord utvecklar tillsammans ett eget kodspråk som till slut blir lite för klurigt, så till den grad att de själva börjar misstolka saker och ting.

4) LAS PALMAS - Regi: Johannes Nyholm, kostym Niki Lindroth von Bahr. 2011/13 min.
En medelålders tant på chartersemester försöker träffa nya vänner och ha kul. Rollen spelas av en ettårig flicka, övriga skådespelare är marionettdockor.

BLOCK 4. 16:50 - 17:40 DEN PERFEKTA LUNCHEN
Eftersom vi kör block 1 då så serverar lunchen till middagen.

1) BUT YOU ARE A DOG - Regi: Malin Erixon 2014 /12 min.
En udda grupp människor samlas för att se en dansföreställning. Spänningen är stor för vad man kommer att få se. Trots olika egenheter kan de inte undvika att lägga märke till den avvikande. En finurlig och stillsam film fylld med humor om hur svårt livet kan te sig för den som inte riktigt passar in.

2) PUSSY HAVE THE POWER - Regi: Lovisa Sirén 2014 /14 min.
Ett gäng tjejer befinner sig i en lånad musikstudio och gör en elektronisk låt tillsammans. Sigrid sköter musiken medan de andra skriver texter, rappar och sjunger Pussy Have the Power. Det är kaosigt när alla vill bestämma men stämingen är på topp – tills en erfaren musikproducent kommer in och ger förslag på förbättringar. Sigrid och hennes kompisar ställs inför valet att sälja ut sitt verk till något som kan leda till framgång, med risken att då förlora sitt eget budskap. Pussy Have the Power förärades Sveriges största kortfilmspris Startsladden på Göteborg International Film Festival.”

3) ELVAKAFFE - Regi: Maria Fredriksson 2014 /14 min.
Fyra äldre damer träffas för att dricka kaffe, men de pratar varken om barnbarn, kakrecept eller virkning. De diskuterar Viagra, orgasmer och att ta en snabbis. Och hur skulle det egentligen vara att ha en man med löständer i sängen? Inget utelämnas när de minns det förflutna och den sexuella revolutionen som uppkom runt dem. En värmande historia som skänker njutning långt in på ålderns höst.

4) HAVE A NICE DAY - Regi: Åsa Johannisson 2012 / 4 min.
En berättelse om hur våra mest ihärdiga försök till kontroll leder till kaos. ”Tänk om jag glömde spisplattan på? Tänk om hela huset börjar brinna?” Många av oss kan känna igen de oroliga tankarna när vi skyndar hemifrån, men det hindrar oss inte att komma iväg. För K blir emellertid detta en morgon då tanken på eld tar över. Strategierna för att hindra en brand blir allt mer tvingande och absurda. När hon väl tror sig ha lyckats eliminera brandfaran, tar elden en ny och oväntad väg…

BLOCK 5. 18:30 - 19:15 NÄRPRODUCERAT
Film av filmskapare från Södertäljes södra kommundelar. Mattias Olsson har lämnat en karriär som stillbildsfotograf i New York bakom sig och arbetar i vår närhet. Film som inspirerar till hållbar utveckling. Betydligt yngre är Gry Lindgren från Järna som i år vann priset bästa film, i kategorin filmare 16-19 år, på STOCKmotion filmfestival. Längd 55 min.

1) HOLKMANNEN - Regi: Mattias Olsson. 2015/15 min.
En pensionerad slöjdlärare upptäcker att taket på en av de holkar han satte upp i trädgården för 30 år sedan spruckit. Det har regnat in, och i holken hittar han två döda fågelungar. Driven av skuldkänslor sätter han igång att, med en möbelsnickares precision, massproducera "världens bästa holk".

2) SHERIFFEN I ÖVERGRAN - Regi: Mattias Olsson. 2017/14 min.
I över 50 år stod han vid vägen i lilla byn Övergran och vinkade till trafiken. Varje dag, iklädd cowboy- eller indianmundering. Men vem var han egentligen? Och varför vinkade han till trafiken? En liten film om en stor fråga: vad ger mening till livet?

3) INTE VUXEN - Regi Gry Lindgren 2018/4,30 min.
En bil far fram längs en tom landsväg en dyster dag i oktober. I baksätet sitter Elsa. Lillgammal som hon är så försöker hon ta ansvar för både den stressade sociala situationen och körningen. Bilen kraschar och Elsa är återigen den som behöver ta ansvar för situationen, men att säga de som kommer att skapa ytterligare stress hos föräldern går bara inte.

4) Historien om Dorel & Ricardo - Regi: Mattias Olsson. 2018/24 min.
När jag bodde i Brooklyn fanns dessa två musiker som brukade spela på min tunnelbanestation. De verkade så olika från varandra, men de spelade vackert tillsammans. Det visade sig att de var från olika länder och att ingen pratade engelska. Deras musik var den perfekt oväntade cocktailen av latinamerikansk salsa / merengue-gitarr med en vridning av melankolsk östeuropeisk klassisk fiol. Eller kanske vice versa.

BLOCK 6. 19:30 - 20:40 Höstens kortfilmer på Folkets Bio
Folkets Bio har sedan starten 2008 biograflanserat närmare 150 filmer. Animerat, dokumentär, spelfilm och allt där i mellan har under nio år setts på bio runt om i landet! Tillsammans med Kortfilmsdagen har Folkets Bio hjälpt oss att sätta ihop dagens program på Mölnbo Bio. Höstens filmer är ett block med några av de bästa svenska kortfilmerna som är aktuella på Folkets Bio! Längd 98 min.

2) ANDRA STRANDEN - Regi: Åsa Sandzén 2018 /14 min.
Nära döden och nära livet. Vad händer när kroppen genomgår ett trauma och du nästan dör? De poetiska animationerna i Åsa Sandzéns film väcker tankar och känslor. Mona, Andreas och Iki berättar sakligt sina historier om när de var nära att möta döden. I animationen flätas deras öden samman på den andra stranden, belägen långt bort i det undermedvetna. Dokumentären är baserad på djupintervjuer och regissörens personliga erfarenheter.

3) FUCK YOU - Regi: Anette Sidor 2018 /15 min.
Alice är tillsammans med Johannes, men hans kärlek kväver henne och hon får inte plats i det trånga fack förhållandet placerar henne i. Under en upprorisk sommarkväll används en stulen strap-on för att utmana de snäva normer som begränsat hennes utrymme.

4) GÖTAPLATSEN #flerochfler - Regi: Shahab Mehrabi 2018 /15 min.
En manlig regissör gör en film om den irriterande, dominerande vitheten i kulturella rum. Men vilka ord skall de egentligen använda? När två av kvinnorna i teamet ifrågasätter hur de gestaltar sig själva behöver de ta en paus.

5) NITTONHUNDRAÅTIOETT- Regi: Dawid Ullgren 2018 /15 min.
Året är 1981 och ett medelålders par besöker en av Stockholms många bastuklubbar. I skydd av mörkrets anonymitet, bland svettiga kroppar och sökande blickar, blir gränserna mellan identitet och handling allt suddigare i Dawid Ullgrens utforskning av den manliga blicken.

6) JUCK - Regi: Ulrika Bandeira, Julia Gumpert, Olivia Kastebring 2018 /17 min.
Vad är femininet? Frågan ställs av dansarna i gruppen JUCK. De ger sig ut på offentliga platser och utmanar och tänjer gränserna för hur kvinnors kroppar förväntas röra sig. Frustande, uppfordrande, lystet och utan att vika undan blicken tar de plats. Äntligen!

7) JAG VAR OCKSÅ MED - Regi: Astrid Askberger 2018 /8 min.
Astrid Askberger funderar kring olika sorters aktivism nu och när hon var barn och följde med sin mamma på demonstrationer. Vackra bilder ger liv till politiska frågor medan Astrid ifrågasätter sitt eget aktivistiska engagemang. En film om konkreta politiska handlingar.

8) HJÄRTATS TIDTABELL - Regi: Lisa Partby 2018 /14 min.
Bakom en vinröd sammetsgardin i fönstret på en liten plåtkur vid Nevskij Prospekt sitter Ira och kontrollerar att stadens trådbussar går i tid. Hennes arbete är en rest av det kommunistiska systemet där alla skulle ha en sysselsättning. Från hennes gatuhörn så får hon tid att reflektera över staden, människorna och sitt eget liv. Hon har förstått hur snabbt livet kan förändras och med den insikten så ser hon vardagen i ett annat ljus. Med ett vackert foto och en svävande ljudbild så är regissören Lisa Partbys ömsinta porträtt av Ira en skärva av ett liv och en stad i förändring.

20:40 Året kortaste dag är snart över. Nu vänder det, varje dag blir lite ljusare..

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
21 Dec
Fredag 21 dec 2018 14:00 - 21:00 Mölnbo Folkets hus

Snabbfakta

Prisinformation
Bio öppen hela dagen. Vi bjuder på förtäring
Åldersgräns
Åldersgräns 0

Kontaktinformation

E-post
pelle.nygren@sodertalje.se
Kontaktperson
Pelle Nygren
Webbsida
http://www.facebook.com/molnbofolketshus

Länkar

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Fre 21 dec 2018 14:00 - 21:00 @ Mölnbo Folkets hus
OK

I närheten av


Kundservice


För arrangörer

Stäng sidan