Stäng sidan

Mölnbo Bio: The Favourite

Område: Vårdinge & Mölnbo
Arena/Plats: Mölnbo Folkets hus
Kategori: Evenemang, Familj, Film & Litteratur, [...]
Datum: Söndag 21 apr 2019

Olivia Colmans Oscar för huvudrollen i The Favourite är välförtjänt. Handling: Tidigt 1700-tal. England är i krig med Frankrike. Den bräckliga Queen Anne sitter på tronen medan vännen Lady Sarah styr landet samtidigt som hon tampas med Annes sviktande hälsa och kraftiga humörsvängningar. När den nya tjänaren Abigail anländer tar Sarah henne under sina vingar, men då kriget blir tidskrävande för henne kliver Abigail istället in i rollen som drottningens högra hand. Deras spirande vänskap ger henne en chans att återvända till sina aristokratiska rötter där hon inte kommer låta någon kvinna, man, politiker eller kanin stå i vägen.

The Favourite är en historisk svart komedi film regisserad av Yorgos Lanthimos och skriven av Deborah Davis och Tony McNamara . Det är en samproduktion av producenter i Irland , Storbrittanien och USA . I början av 1800-talets England, beskrivs två kusiner som tävlar om att vara drottning Queen Annes favorit .

DFilmen fick världspremiär på den 75: e Venedigs internationella filmfestival den 30 augusti 2018, där den vann Grand Jury Prize och Volpi Cup för bästa skådespelerska (för Colman). Den släpptes i Förenta staterna den 23 november 2018 av Fox Searchlight Pictures , och i Förenade kungariket och Irland den 1 januari 2019. Filmen blev en framgångsrik box office och uppgick till över 82 miljoner dollar på en budget på 15 miljoner dollar och berömdes för sitt manus, riktning, skådespel (särskilt av Colman, Stone och Weisz), filmografi, musik, kostymdesign och produktionsvärden. The Favourite fick många utmärkelser och Olivia Colman vann priset bästa skådespelerska på Academy Awards , Golden Globe, BAFTAs och på Oscarsgalan. Filmen vann också en ledande sju BAFTA Awards och tio brittiska oberoende filmpriser .

Handling: År 1708 är Storbritannien i krig mot Frankrike , och Queen Anne sitter på tronen. I sin svaga hälsa visar Anne lite intresse för att styra, istället föredrar hon excentriska aktiviteter och leker med sina 17 kaniner, som var och en representerar ett barn som hon har förlorat genom åren. Hennes förtroende, rådgivare och älskare Sarah Churchill , hertiginnan av Marlborough, reglerar landet effektivt genom hennes inflytande på drottningen. Sarahs ansträngningar för att kontrollera Anne undermineras av Robert Harley , en Tory parlamentsledamot som på markägare, argumenterar mot en fördubbling av fastighetsskatt som föreslås för att finansiera kriget.

Under tiden kommer Abigail Hill , Sarahs fattiga yngre kusin, till domstolen på jobbsökande. Abigails stående är besviken av sin pappa, som slog bort sitt goda namn och förlorade sin dotter till en tysk i ett whistingsspel . Abigail är i början tvungen att göra manligt arbete som en skönhetspiga i palatset, men efter att ha sett drottningens tillstånd spionerar hon en möjlighet att gratulera sig med Sarah och slutligen, drottning Anne själv: hon skördar för örter för att läka drottningens inflammerade ben, och trots att hon i början straffas av Sarah för hennes förmodade handlingar, berättar Sara när hon inser att botemedlet underlättar drottningens lidande. I tacksamhet gör Sara Abigail till hennes dam i sängkammaren .

Harley närmar sig snart Abigail och hoppas kunna använda henne som en spion för att ta reda på vad Sarahs system är och hitta en väg att kringgå hennes auktoritet. Abigail ger upphov till honom, men snart blir hon medveten om det hemliga lesbiska förhållandet mellan Anne och Sarah. Eftersom hon fascineras av drottningens skandalösa homosexuella lutning börjar Abigail domstolen drottningens favör själv.

Porträtt av Sarah Churchill, Hertiginna av Marlborough av Charles Jervas .
Med Sarah fokuserade på krigssatsningen slår Abigail en vänskap med Anne, som snart blir sexuell. Sara blir medveten om Abigails machinations och försöker få henne skickad bort. Abigail droger Sarahs te, vilket får henne att falla från hästen och dras in i skogen. Hon försvinner i flera dagar. Anne, som trodde att Sarah tillfälligt övergav henne för att göra henne avundsjuk, tar Abigail till hennes favör, där hennes första belöning är att få lov att godkänna ett förslag om äktenskap från Samuel Masham , en baron i Annes domstol. Äktenskapet återställer Abigails ädla stående som en baroness .

En misshandlad och riven Sara vaknar i en bordell. När hon återvänder till dom, utfärdar hon ett ultimatum till Anne: skicka Abigail bort, eller hon kommer att avslöja sin korrespondens med Anne som beskriver deras sexuella förhållande. Hotet förstör förhållandet mellan Anne och Sarah. Även om Sara frivilligt bränner bokstäverna i ånger, är hon borttagen från hennes kontor och skickad från domstol. När Abigail, som nu promoveras till Keeper of the Privy Purse , presenterar vad hon hävdar för att vara bevis på att Sarah har förskingrat pengar, är Sarah och hennes man utflyttad från Storbritannien. Abigail kommer inse att drottningen nu avskyr henne för att bryta sitt hjärta över Sarah.

Strax efter hennes seger börjar Abigails ego och gluttona aptit för lyx att blåsa på samma sätt som Sarah hade. En dag medan han lounger i drottningens kammare, går Abigail medvetet på en av Annes kaniner. Misstänkt misshandel i Abigails sanna natur, svarar Anne omedelbart på detta missbruk genom att ta Abigails hår och beordrar henne att massera benen som om hon var tjänare.

Cast

Mark Gatiss porträtterade John Churchill, en av de ledande dukesna i drottningens domstol.
Olivia Colman som Anne, Queen of Britain
Emma Stone som Abigail Masham, Baroness Masham
Rachel Weisz som Sarah Churchill, Hertiginne av Marlborough
Nicholas Hoult som Robert Harley, 1st Earl of Oxford och Earl Mortimer
Joe Alwyn som Samuel Masham, 1: a Baron Masham
Mark Gatiss som John Churchill, 1st Duke of Marlborough
James Smith som Sidney Godolphin, 1st Earl of Godolphin
Jenny Rainsford som Mae

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
21 Apr
Söndag 21 apr 2019 19:00 - 20:30 Mölnbo Folkets hus

Snabbfakta

Prisinformation
Vi tar kort

Kontaktinformation

Kontaktperson
Pelle Nygren

I närheten av


Kundservice


För arrangörer

Stäng sidan