Stäng sidan

Mölnbo Bio: Roma

Område: Vårdinge & Mölnbo
Arena/Plats: Mölnbo Folkets hus
Kategori: Evenemang, Film & Litteratur, Senior, [...]
Datum: Söndag 28 apr 2019

lfonso Cuaróns mexikanska drama Roma fick efter bara några få pliktskyldiga visningar på biograf premiär hos Netflix och vi på Mölnbo Bio undrade varför vi skulle visa en s/v film som gått på TV? Men bara det att en Netflix-film vann tre Oscar, varav ett för fotot, visar att framtiden redan är här. Roma har bara genom sina många nomineringar redan fått branschen att tänka i nya banor.

Alfonso Cuaróns mästerliga "Roma" snärjer tittaren med otroligt vackra, svartvita bilder. På köpet kommer också en rörande och mycket personlig berättelse om en familj och ett land i kris. Regissören har kallat filmen för hans mest personliga berättelse hittills, och den är det vackraste han någonsin har visat på filmduken. Filmen tar oss tillbaka i tiden, till vad som får spegla regissörens egna uppväxt. I en finare lägenhet i stadsdelen Roma i Mexico City lever en medelklassfamilj med fyra barn, och hushållerskan Cleo som får vardagen att hålla ihop. Barnen älskar Cleo, men hon vet också att hennes uppgift är att inte synas och höras. Hon lämnar av i skolan, diskar, tvättar och plockar upp hundbajs utan att klaga eller kräva något. I periferin ser vi familjefadern som allt oftare försvinner iväg på långa jobbresor, och en stressad hustru som försöker hålla en god min fast hon är på gränsen till nervsammanbrott. Handlingen följer ett turbulent år i familjens liv. Allt skildras ur Cleos perspektiv, och även hon har en historia att berätta. En som börjar med en ny pojkvän och slutar nio månader senare i en förlossningssäng. Cuarón tillägnar filmen till kvinnorna som formade hans liv. Den är ett kärleksbrev och ett tack till alla starka kvinnor, mammor, fruar, läkare och barnflickor, som får ta skit och tas för givna, men som aldrig ger upp.

Istället för plakatpolitik om klasskillnader och det oroliga politiska läget i landet och utan att vara övertydlig får vi vara med som en fluga på väggen hos Cleo och familjen, följa deras liv lite på avstånd, och nästan forma vår egen upplevelse genom vad vi väljer att se och lyssna på.

De svartvita bilderna tar andan ur en. Kameran panorerar genom huset och rummen i långa, till synes enkla men noga koreograferade, tagningar. Cuarón visar sig vara en absolut mästare när det kommer till att fånga vardagen med så mycket liv och detaljer. Förtexterna är en fem minuter lång sekvens där kameran stirrar ner i marken, som sköljs över av såpvatten och speglar ett flygplan som passerar högt där ovanför. Det är en smal film och en liten personlig berättelse, gjord med gigantiska ambitioner och en stor passion för filmmediets kraft att beröra. "Roma" är dock inte tung eller svår på något sätt, utan en enkel och mycket vacker berättelse som är lätt att ta till sig.

Vill du se en fartfylld film med dramatiska scener? Undvik Roma. Tänker du streama Roma i sängen innan du somnar? Undvik paddan innan sovdags. Rekommenderar att du istället går på bio. Glöm inte att stänga av mobilen.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
28 Apr
Söndag 28 apr 2019 19:00 - 21:00 Mölnbo Folkets hus

Snabbfakta

Prisinformation
Vi tar kort

Kontaktinformation

Kontaktperson
Pelle Nygren

I närheten av


Kundservice


För arrangörer

Stäng sidan