Stäng sidan

Mölnbo Bio: Aniara + regibesök

Område: Vårdinge & Mölnbo
Arena/Plats: Mölnbo Folkets hus
Kategori: Evenemang, Film & Litteratur, Senior, [...]
Datum: Söndag 5 maj 2019

Visning av filmen i anslutning till Harry Martinson-sällskapets årshögtid i Vårdinge. Vi får också och besök av regissörerna bakom filmatiseringen av Harry Martinsons Aniara, Pella Kågerman och Hugo Lilja. Med reservation för Pellas och Hugos eventuella deltagande i en filmfestival i USA. Vi kommer då för första gången att arrangera publiksamtal med dem via Skype.

Den Nobelprisbelönta Harry Martinsons ”Aniara” från 1956 tillhör svensk litteraturs verkliga klassiker. Den blir ju inte heller sämre för att Harry Martinson bodde i Vårdinge. Visuellt liknar ”Aniara” inget som tidigare setts inom svensk film. Rymdskeppet Aniaras uppgift är att transportera människor från ett förfallet jordklot till Mars. Ett rymdskepp som har allt man kan önska sig som restauranger, nattklubb, köpcenter. I besättningen finns Mimaroben, som erbjuder passagerarna tidsfördriv med hjälp av en drömmaskin kallad MIMA. Ganska tidigt hamnar Aniara ur kurs på grund av tekniska problem och den planerade restiden på tre veckor blir till månader, år och årtionden. Den karismatiske kaptenen Chefone intygar besättningen att allting kommer att ordna sig. Men tiden går i ultrarapid, rymden känns ändlöst och människan oändligt liten.

Är vår plats i universum verkligen av så stor vikt som vi själva tror? Det är den huvudsakliga frågan ”Aniara” ställer. Som den proletärförfattare Martinson var innehåller hans epos starka åsikter kring konsumtionssamhället, krigen och efterkrigstidens kapitalisering, Människan är ofantligt ensam och allt eftersom åren går blir vi också mer och mer djuriska. Bristen på ett sammanhang får oss att visavårt rätta ansikte. Pella Kågerman och Hugo Lilja är skickliga på att skapa mörka stämningar via bilden och scenografin. Filmen rekommenderas, den svenska filmindustrin behöver fler mästerverk som som vågar ta ut svängarna, på samma sätt som Aniara.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
5 Maj
Söndag 5 maj 2019 14:00 - 15:46 Mölnbo Folkets hus

Snabbfakta

Prisinformation
Pensionär och student 40 kr. Kaffe ingår i biljettpriset

Kontaktinformation

Kontaktperson
Pelle Nygren

I närheten av


Kundservice


För arrangörer

Stäng sidan